Novosti

Proljetna andragoška konferencija

Hrvatsko andragoško društvo je od 22. do 24. ožujka 2012. godine u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagrebu održalo 32. Andragošku konferenciju. Ovaj skup  nastavlja dugogodišnju tradiciju ljetnih i zimskih andragoških škola, koje će se od ovog skupa održavati pod novim imenom.

Osnovne teme bile su posvećene kompetencijama u obrazovanju odraslih, povezivanju formalnog i neformalnog obrazovanja, potrebnim kompetencijama u obrazovanju obrtnika, iskustvima u europskim projektima, ulozi obrazovanja odraslih u usmjeravanju karijere. Osim rasprave o ključnim temama, ovaj skup je ponovno okupio teoretičare, praktičare, donositelje odluka i sve ostale zainteresirane za obrazovanje odraslih.

Uvodno izlaganje je održala Marija Lugarić, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, koja je govorila o  o važnosti razvoja politike obrazovanja odraslih u Hrvatskoj (tekst izlaganja će u cijelosti biti objavljen u narednom broju Andragoškog glasnika).

Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih govorio je o promjenama u obrazovanju odraslih i naporima Agencije za razvoj čitavog sustava. Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore, govorio je o ulozi obrazovanja za obrtnike i razvoj obrtništva. 

U nastavku prvog dana Mirjana Zećirević, rukovoditeljica Odjela pripreme za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavila je hrvatsko mjesto u Europskoj mreži politika cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja (ELGPN). Mile Živčić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prikazao je značaj baze podataka u obrazovanju odraslih te prva iskustva i njihovu očekivanu korist za razvoj sustava obrazovanja odraslih. Na kraju prvog dana Mirela Lekić, šefica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore govorila je o usavršavanju majstora stručnih učitelja iz obrtničkih radionica.

Drugi dan skupa započeo je izlaganjem Ljerke Čačić, voditeljica Odjela za rad s mladeži Hrvatskog Crvenog križa o iskustva Crvenog križa u poučavanju poučavatelja. U nastavku je  Ozren Pavlović Bolf, voditelj Odsjeka za potprogram Grundtvig Agencije za mobilnost i programe EU iznio je više informacija o iskustva i nove mogućnostima koje pružaju  Programi EU za unapređivanje obrazovanja odraslih. Dio tih iskustava sa sudionicima je podijelila voditeljica projekata iz Obrtničkog učilišta.

Skup je iskorišten za podsjećanje na prošlogodišnju 5. međunarodnu konferenciju održanu u Murteru i najavu 6. međunarodne konferencije sljedeće godine. Ivan Šutalo iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,  Milan Matijević, iz Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Tihomir Žiljak iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb ponovili su da su to jedine kontinuirane znanstvene konferencije o obrazovanju odraslih, koje uz tiskane zbornike predstavljaju ostavljaju značajan trag u našem obrazovanju odraslih.

U nastavku skupa je Ivan Vavra, direktor Školskih novina otvorio interesantnu temu o javnom informiranje o obrazovanju odraslih. Dragana Štrkalj,  viša stručna savjetnica za programe Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih upoznala je sudionike sa načinom korištenja nastavnih pisma u dopisno-konzultativnoj nastavi  u obrazovanju odraslih. Na kraju drugog dana rada, Igor Njegovan iz Pučkog otvorenog učilište Zagreb govorio je o mogućnostima lokalnog partnerstva za zapošljavanje

Posljednji dan skupa je započeo poticajnim i informativnim izlaganjem Mirjane Juriše iz Hrvatskog savez gluhih i nagluhih o gluhim osoba kao ciljnoj obrazovnoj skupini, te provođenju načela inkluzivnosti. U nastavku je Dražen Maksimović, ravnatelj Obrtničkog učilišta Zagreb usporedio pristup obrtničkim kompetencijama u Hrvatskoj i Austriji.

Na kraju je održana kraća rasprava o važnostima nacionalnog i međunarodnog umrežavanja andragoga.

Dodatne informacije